Chtít a „chtít“ zhubnout

23. 2. 2017

Kolikrát v životě jste si řekli: Jeee, chtěla bych zhubnout…a následovalo: tak od zítra začnu…nebo od pondělí…od prvního..po novém roce.. A kolikrát jste to už odložili??

Možná to bylo proto, že jste nechtěli, ale „měli chtít“…A v tom je právě velký rozdíl. Měli bychom chtít proto, že nemám co na sebe, že nám to lékař doporučil, že to vyžaduje partner a nebo máme nepříjemné pocity a zdravotní potíže. Ale chybí to důležité rozhodnutí – jak říkají mé klientky „zdravé naštvání“, které je právě naším motorem na cestě ke zhubnutí.

Ta cesta k cíli vypadá asi jako tunel, kde na konci pomyslně svítí číslo na váze, které chceme vidět a udržovat. Za tímhle číslem si jdeme i přes to, že je po cestě spousta „nouzových východů“ v podobě oslav, návštěv přátel, plesů, dovolených a dalších akcí. Pokud opravdu chceme jít za svým cílem, musíme tyto „nouzové východy“ míjet, a nebo i tam pravidla zvládnout co nejlépe dodržet. Když se to ale nepovede – což se občas stane, je potřeba hned druhý den zařadit pravidla, která váhu srovnají do stavu před akcí. Často se ale vymlouváme, že jsme nemohli pravidla dodržet a to bohužel zpomaluje cestu k cíli a ta pak končí předčasně a neúspěšně.

A proto chtějte být krásní, zdraví a plní síly a sebevědomí hlavně sami pro sebe. Najděte si ten správný motiv, který vám pomůže hledat způsoby, jak zhubnout a ne důvody, proč to nejde. Pak půjdou kila dolů úplně sama.

Tak vzhůru do práce! :-)

Katka Marksová, DiS.
Diplomovaná nutriční terapeutka