Hubnutí pro maminky

17. 4. 2014

Hubnutí v těhotenství a po porodu

Milé ženy a čerstvé maminky…

Spousta z nás v průběhu života stále bojuje se snižováním váhy, jejím udržováním a stále se snaží hlídat příjem a výdej kalorií. Ve chvíli, kdy zjistíme, že v nás roste nový život, nejednu z nás napadne myšlenka, že teď konečně můžu jíst cokoli…kdy jindy mohu oprávněně přibrat, jíst dobroty bez výčitek, když ne teď!? Vždyť mám přece těhotenské chutě a to je normální …a navíc – JÍM ZA DVA!!

Na to velký pozor!! Pamatujte, že jakou nadváhu si v těhotenství vyjíte, s takovou nadváhou se s velkou pravděpodobností budete potýkat v období přechodu a možná i dříve. Tělo si vyrobí sklady, a i když je hubnutím vyprázdníme, tak tam zůstanou připravené na další roky a váš hypotalamus je velice rád opět naplní…

Hubnutí při kojení

Nespoléhejte na to, že kojením vše zhubnete! V praxi sleduji, že je to trochu jinak. Ze začátku váha letí dolů rychle – něco necháme v porodnici, něco si vezeme domů v zavinovačce a něco hubneme tím, že jsme vyplašené a ve stresu z toho, že máme otočený život naruby. Nespíme, nemáme čas se najíst, ale necítíme hlad, protože náš hypotalamus neumí překřičet velký mozek, který velí: „postarej se nejdříve o dítě a pak o sebe“. Ale bohužel záznamy o hladu již jsou zapsány! A také budou vžd smazány – nevhodným jídlem, v nevhodnou dobu.

Spousta žen má dojem, že kojením se hubne – jelikož jde o velký výdej energie a taky stres – když se miminko rozhodne nespolupracovat. To je sice pravda, ale bohužel – když náš hypotalamus cítí, že půjde o velký výdej, zajistí si i velký příjem. Proto maminka, která si během dne najde konečně chvilku na sebe, sáhne po nevhodném jídle v nevhodném čase.

Nepravidelná strava a stres

Často jde o večerní občerstvení „v klidu“, když dítko usne…sem tam se ta klidná chvíle podpoří i sklenkou vína. A nastává problém, že do těla, kde probíhají stresové reakce zahrnující zavodnění, se daleko lépe uloží energie ve formě tuku (Více se dozvíte v článku Hubnutí a stres). Navíc tím, že v noci není kvalitní spánek, nemusí proběhnout lipolýza a tudíž tělo nesahá do vlastní zásoby.

Dny s miminkem nemají jednotný řád, proto je těžké naplánovat správný jídelníček. Nelze použít obecné rady, například jíst 5 krát denně po malých dávkách, nebo kousat každé sousto 30 krát. Na to prostě není čas! Jídlo je potřeba dostat do žaludku – i kdyby v rychlosti! Žaludek si s tím poradí, pokud je ale svačina na stole, je tělu k ničemu. Jednou vstáváte 5 krát za noc, podruhé dvakrtá a pak vstanete jednou ve čtyři hodiny a podruhé v osm.

Hubnutí po porodu

Aby bylo možné tělo dobře zásobit živinami a ještě zajistit redukci nadbytečného tuku, je potřeba vědět, jaké procesy v těle během dne probíhají a jak dlouho se která potravina tráví. Podle toho jsme pak schopné určit, kterou potravinu máme kdy zařadit, aby byly využity její živiny a neuložila se pouze energie do připravených tukových skladů.

Nemáme pak strach se najíst třeba ve 2 hodiny ráno, když víme, co je správné. Správné načasování jídel je velmi důležité pro podporu produkce a zachování kvalitního mateřského mléka pro vaše miminko. Je tedy potřeba skloubit vaše hubnutí a kvalitní výživu vašeho dítěte. Není to vždy snadné, ale není to nemožné! Systém asistovaného hubnutí® rozhodně ví, jak na to!

Samozřejmě také nesmíme zapomenout na pitný režim a také bylinkové a další čaje, které pomohou od vody v mimobuněčném prostoru, kterou nám vytvoří a zadrží právě stres.

Slovíčko na závěr

Závěrem tedy dodám, v těhotenství nikdy neposlouchejte rady starších generací a nejezte za dva! Nezvyšujte si tak zbytečně tukové sklady v těle, se kterými pak budete později bojovat. V období po porodu pak dbejte na správné složení jídelníčku, abyste se ve snaze mít kvalitní výživné mléko „nevykojily“ do obřích rozměrů. :)

Vaše Katka Marksová, DiS.