Hypothalamus je extrémně chytrý!

Znakem největší chytrosti hypothalamu je, že nás nechá si myslet, že si řídíme stravu.

Je to ale náš veliký omyl!
My naprosto neřídíme stravu, naopak, jsme velice pečlivě řízeni.
Existují 2 fyzikální důvody k tomuto tvrzení.
Prvním je poznání, že nevidíme očima, ale především okcipitální částí našeho mozku ( viz Mozek, Fr.Koukolik, str. 34-76 a další zdroje).

Než to k nám dojde a zpracujeme informaci, na co se to díváme, tak v tu chvíli je již dávno rozhodnuto, protože od oka k hypothalamu, z hypothalamu do thalamu a zpět do hypothalamu je to nespočetně kratší vzdálenost než z hypothalamu do okcipitální částí mozku, takže v důsledku je prostě již dávno rozhodnuto, zda je daná surovina a čas! vhodná k navýšení tuku do těla. Pokud ano, vylije se hormon a vy máte chuť a jdete jíst! Proto ta chuť je tam tak hned.

Druhým důvodem je, že hypofýza, která vyrábí hormony, je pod hypothalamem a ten je užívá k našemu řízení.
Hypothalamus ten hormon používá na to, aby Vás dostal do jídla, které vyhodnotí jako zajímavé pro navýšení tuku do těla, což má v popisu práce! A hormon, který na to používá, je TEN beta endorfin, kvůli kterému tak cvičíte! Je to spřažená reakce k dojedení, protože hypothalamus VÍ, že jste vydali energii. Je to vtipné, že?

Tak už si nemyslete, že si řídíte stravu, začněte nad jídlem přemýšlet a ptejte se, komu to v tu chvíli slouží – zda tělu na výživu a nebo hypothalamu na navýšení tuku do těla.
Pokud zjistíte, že je to na navýšení tuku do těla, tak neplňte a odsuňte plnění na dobu, kdy to nepoškodí tělo. Je to snadné.

Zdraví a kila dolů přeje

Lenka Náměstková, DiS.