Jak vznikají dezinformace aneb ZASE TO MLÉKO!

Byla jsem šokována, do jaké konverzace jsem se zase jednou, na nejmenované sociální síti, dostala…Začalo to úplně nevinnou otázkou: „Jak připravit 10ti měsíčnímu kojenému dítěti kašičku bez mléka, když mamince nejde vlastní mléko odstříkat a náhradní (rozuměj umělé) mléko dávat nechce?“ S dobrým úmyslem mamince pomoci, jsem odpověděla do komentáře, že v malém množství může být do pokrmů použito kravské mléko od 6. měsíce věku dítěte. Touto odpovědí jsem ale odstartovala velmi výživné vlákno plné dezinformací, faktů vytržených z kontextu a plácání se ve vlastní nevědomosti a zaslepenosti.

Věřte nevěřte (skoro bych to i do toho seriálu zfilmovala), já se dozvěděla, že jsem úplně mimo a prý jsou mé (zdravotnické) vědomosti předpotopní, kravské mléko je jen zátěž, člověku nedělá dobře pít mléko jiného savce, mléko obsahuje málo vápníku, zahleňuje, a dokonce prý získáváním mléka, tedy dojením, zvířata trpí! No potěš koště, málem jsem spadla ze židle :-).

Takže pěkně postupně…

Vy, naši čtenáři i Vy, naši klienti jste velmi dobře poučeni o tom, že pro Středoevropany, tedy nás, je mléko důležitou potravinou (ano, mléko je potravina, ale to je jen opáčko, že jo?!) zejména kvůli obsahu a dobré vstřebatelnosti vápníku, obsahu vitaminů B12, D a bílkovin. Je všeobecně známo, že Východní kultury mají obtíže s trávením mléka, protože na to nemají potřebné enzymy, ale my, Středoevropané, je historicky máme. Pokud nejste vybraný jedinec, u kterého se prokáže laktózová intolerance nebo alergie na kasein (bílkovina mléka), není důvod hrát si na Asiaty. Že má například mák vyšší obsah vápníku než mléko, to možná víte, a je to pravda, ale jeho vstřebatelnost je ve srovnání s mlékem zanedbatelná, proto pro nás nemůže být dobrým zdrojem vápníku, nic nám v tom těle totiž nenechá!

Další perličkou je tvrzení, že mléko zahleňuje a velmi zajímavé je, že to NIKDY nebylo studiemi prokázáno! Hle, a jaký je argument teď?! Mléko nám pouze může simulovat pocit zahlenění, protože už jen při pouhém pohledu na něj náš hypothalamus ví, jakou slinu připravit pro jeho správné trávení. Tato slina může připomínat pocity jakoby hlenu a po kontaktu s mlékem vytváří nadýchanou „peřinku“, která přichází do žaludku. Takže když jste nemocní, s klidem si dejte teplé mléko s medem a nohy nahoru (redukující jen dopoledne, ne ty nohy, ale to mléko ). Nemá to s plícemi nic společného.

A víte, co byla třešnička na dortu? Když jsem si přečetla, že při dojení (získávání mléka) zvíře trpí. Slyšela jsem toho hodně, jak trpí zvířata pro naši obživu, jak trpí kytičky a mrkvičky, ale že je odstříkání mléka trápením, to jsem slyšela poprvé! Jsem kojící matka, a ano, jdu se přirovnat ke krávě. Krávě, která má tele, tedy přirozeně se jí pro mládě tvoří mléko. Ta kráva je dojena častěji, aby přebytek mléka, který se díky tomu tvoří, mohli konzumovat lidé. A pokud ta kráva nebude dojena, mléko jí ve vemeni zatvrdne, dostane zánět a bude trpět, stejně jako kojící matka, která dlouho nekojila. Co tím chtěl básník říci?! Promiňte mi moji odvahu, ale je to sakra příjemný pocit, když se toho mléka z prsou (vemene) zbavíte! Takže trápení?? No, nevím teda. :-)

A co se stalo potom?

Potom, co jsem prý další účastníky tohoto úžasného vlákna svými názory pobavila, z hlavní aktérky vylezla fotka! Fotka jejich dvou dětí PŘED a PO, před s vyrážkou a po vysazení mléka bez vyrážky. Tak to už jsem opravdu málem padla! Takhle vznikají ty pitomé články a názory! Celou dobu se se mnou (s nutričním terapeutem) dohaduje ženská o škodlivosti mléka, až z ní vypadne, že její děti jsou na něj alergické! No to se samozřejmě potom není čemu divit, že jejím dětem mléko ubližuje! Když budete mít alergii na jahody, taky je nebudete jíst, ale přece nebudete ostatním říkat, jaký jsou jahody jed a že je nemáte jíst, protože vám nic dobrého nedají?! No ale, paní to nevzdávala, a mléko vysadil i zbytek rodiny, ačkoliv s ním ostatní členové nemají problém, a prý se všichni cítí lépe, mají více energie a jsou méně nemocní. Na tohle jsem měla velmi jednoduchou odpověď, buď u nich zafungovala sugesce (síla myšlení, to je něco!) a nebo kolektivní chování, je totiž mnohem snažší a příjemnější táhnout za jeden provaz. :-)

Co z toho všeho plyne?

Za prvé 2X měř, jednou řež, aneb pořádně čtěte, než začnete konat.

Za druhé nad tím trochu popřemýšlejte, máte přece taky svoji hlavu.

A za třetí, konzultujte vše s někým dalším.

Můžete se třeba obrátit na nás, jsme nutriční terapeuti, neporozuměli jsme výživě přes noc, ale zabralo to roky studování. A jsme tu pro Vás, abychom Vám pomáhali!

S přáním hezkého dne,
Denisa Prosser, DiS.