Nutriční terapeut vs. Výživový poradce

5. 4. 2013

aneb Jak se vyznat ve světě zaručených rad pro zdravý jídelníček

Právě s obdobím jara a nadcházející „plavkovou sezónou“ mnoho z nás hledá způsoby, jak efektivně, co nejrychleji a dlouhodobě změnit životní styl a zhubnout. Z internetu, časopisů a dalších medií se denně dočítáme o mnoha různých „zaručených způsobech – Jak na to“...

Ale jak se v tom všem vyznat, když jedna rada často vylučuje radu druhou?

Každý jsme originál a tělo každého z nás má jiný režim a jiné potřeby.. Nakonec jme ale všichni jeden druh a co naše tělo potřebuje nemůže s jistotou zjistit nějaký přístroj – nýbrž MY SAMI.. Známá věta „ tělo si samo řekne“ bez pochyby platí.

Jen my sami víme, na co máme chuť a která potravina nám v tu jakou dobu zrovna lahodí…a taky víme, jaký pocit zažíváme, když máme na něco chuť a ono to zrovna ve spíži není.. Naše tělo jen hledá živinu do našeho tělesného skladu, která zrovna chybí. A to nejspolehlivěji víme jen my!

Pokud se chystáte se svým tělem pracovat tak, aby to mělo hlavu, patu a hlavně pozitivní výsledek, je určitě dobré vyhledat odborníka. Stejně, jako když jdete s nevolností k lékaři, když potřebujete opravit auto, či postavit dům. U kvalitního odborníka se můžete spolehnout, že vám neublíží, že auto opraví, dům vám bude sloužit dlouhá léta.. Stejně tak je to i o odborníka na lidskou výživu. Tento člověk musí zajistit, že neublíží, zohlední váš zdravotní stav a zaručí jeho zlepšení. Tento odborník nese zodpovědnost za svoji práci!

Jak se ale vyznat v tom, kdo je kvalitní odborník? Nebojte se zeptat na vzdělání!

Tento člověk musí mít zdravotnické vzdělání v oboru výživy (lékař, nutriční terapeut..). Takovýto odborník má vzdělání v anatomii, léčebné výživě. Zná lidskou biochemii, vliv jednotlivých léků na organismus a ví, jak nastavit stravovací režim při různých onemocněních.

V dnešní době se na spoustě míst objevují různí poradci a odborníci na výživu. Mám pocit, že výživě člověka rozumí každý druhý člověk. Ale pozor, ne každý je vzdělaný v oboru a ne každý lidskému tělu rozumí.

Mnoho center pro výživu nabízí tzv.výživové poradce či specialisty na výživu. Tito poradci mají za sebou většinou kurz výživy v rozsahu cca 160hodin a následně pak různá školení – jak pracovat s lidmi. Což je s minimálně 3letým studiem odborné školy zakončené absolventskou prací a následným školením zdravotníků nesrovnatelné.

Tito poradci jsou často spojeni s nabídkou různých nutričních doplňků, koktejlů, léků a dalších zaručených podpůrných prostředků na hubnutí.

Na co si dát pozor

Použití těchto prostředků často vyžaduje omezení příjmu klasických potravin jako je pečivo, přílohy, sladké atd…. Hubnutí se tím pádem dobře daří – ale má to háček – tyto doplňky často užíváme jen dočasně - než zhubneme nebo dokud na to máme peníze, protože tyto prostředky samozřejmě něco stojí a není to málo – a pak se postupně vrátíme ke starým návykům a váha se postupně vrátí zase zpět. To je normální a běžný postup. Jakmile si zakážeme běžné potraviny, dříve nebo později přijde doba, kdy se naše tělo vzepře a tyto „zakázané potraviny“ bude chtít doplnit...

POZOR! Některé přípravky na hubnutí také mají prokázané neblahé vedlejší účinky na orgány v lidském těle. Takže pamatujte – lepší je mít zdravý faldík navíc, než zničené hubené tělo...

Proto je jednou z hlavních zásad úspěšného a trvalého hubnutí – NEZAKAZOVAT ŽÁDNOU POTRAVINU! Každá potravina má v jídelníčku svoje místo a hlavně svoji funkci, pokud člověk nemá potravinové alergie či jiná omezení.

Rada na závěr:

Do změny stravování a hlavně do hubnutí nikdy nechoďte jako do diety, která vám něco zakáže. Dieta se nedá držet věčně... Nastavte si takový režim, se kterým se budete cítit dobře celý život, tělo se uzdraví, kila zmizí a ještě si pochutnáte třeba na chlebíčku nebo zákusku...

A hlavně – vybírejte kvalitní a v oboru vzdělané odborníky, kteří dokonale znají problematiku lidského těla. Ať vám tělo spolehlivě, dobře a dlouho slouží!

diplomovaný nutriční terapeut
Lenka Náměstková, DiS.