Pocit selhání

17. 12. 2013

Velmi častým problémem, který komplikuje udržování, je pocit selhání. Tato emoce nastupuje v okamžiku, kdy se do kolize dostane záměr s realitou. Měli byste si ale uvědomit, že tato reakce je naprosto neadekvátní.

Proč?

Především proto, že velký mozek – a to jste vy – nemá s jídlem a pitím naprosto nic společného! Ano, už slyším všechna ta slova – nedodržel(a) jsem, nezvládl(a) jsem, necvičil(a) jsem, podlehl(a) jsem a další a další sebemrskačství.

A přitom je to opravdu naprosto jinak.

Máme to v těle tak zařízené, že kontrolním centrem pro příjem potravy je hypotalamus. Tento maličký kus mozku je naprosto neuvěřitelný!!! K němu směřují všechny signály z těla! On má řídící schopnosti vzhledem k hormonům! Ne velký mozek. Ten nemá nic – tyto informace k němu nepřicházejí, hormony nemá, řízení nemá – proč tedy si myslíte, že za to můžete? Měli byste přijmout myšlenku, že velký mozek nemá s jídlem a pitím nic společného! Pak vám nebude zatěžko vyházet všechny ty výčitky – což je produkt amygdaly, která je pod vlivem hypotalamu a on je samozřejmě bezostyšně používá – vyházejte je z hlavy! A zaměřte svou pozornost právě na hypotalamus, který je právě ten, který za to všechno může!

Proč to dělá?

Protože má zafixováno, že když má tělo tuky, tak mu neumře. A on je tam proto, aby zajišťoval život. A je to pravda – anorektici, kteří tuk ztratí, umřou. V jídle neexistuje náhoda! Vše je velice pečlivě řízeno tímto vnitřním centrem, které to má v popisu práce a podřizuje tomu veškeré své konání.

Jak je to možné? Jak to dělá?

Hlavní informací, kterou byste měli vstřebat je to, že hypotalamus má přes oční nerv kontrolu vnějšího prostředí. Česky? Sedí uprostřed hlavy a vidí ven! Jak se dívá thalamus řekněme knihovna, mu říká, co vidí – paprika - silný polysacharid, kaše – silně sacharidová záležitost. Čokoláda - silně sacharidovotuková záležitost atd. Jestliže hypotalamus vyhodnotí suroviny a ČAS (!) jako zajímavé z hlediska navýšení váhy, pak se z hypofýzy uvolní hormon – konkrétně beta endorfin (kvůli kterému se tak cvičí - je to reakce k doplnění) a vy jdete jíst, protože když se ten hormon vylije, pak je to stejné, jako když vezmete loutku za provázek – zatáhnete - pohne se ručička. U loutky byste se hodně divili, kdyby se nepohnula, a u sebe se divíte, že se něco děje. Ale nedivte se, když se vylije ten hormon, tak vaše ruka nese jídlo do úst, aniž byste tomu v té chvíli již mohli zabránit. Proto je to tak těžké se ubránit. Protože tu ruku neřídíte vy, ale právě hypotalamus. Když je vybuzen, přebírá řízení periferních nervů. Proto vám ta ruka nejde zastavit.

Je třeba cvik, abyste ji dokázali stáhnout, ale jde to. V Systému asistovaného hubnutí® to umíme a učíme klienty, aby se dovedli správně bránit a nepodceňovali hypotalamus.

Nedělejte hubnutí pro hubnutí, nedržte zbytečné diety, začněte se o sebe efektivně starat a Vaše tělo se vám odvděčí.

Další zajímavé příspěvky na téma hubnutí, naleznete v sekci Články.

diplomovaný nutriční terapeut
Lenka Náměstková, DiS.