Řízek ne? My vám řekneme, proč ano!

Také patříte k lidem, kteří třídí potraviny na zdravé a nezdravé? A při pohledu na řízek, zákusek, knedlík nebo bílý rohlík zesmutníte – protože o tom si jen „můžete nechat zdát“?

Denně se v ordinacích setkáváme s klienty, kteří si právě tyto pokrmy zakazují, protože chtějí zhubnout, nebo aspoň nepřibrat. Kvůli obecným doporučením o zdravé stravě si bohužel zbytečně zakazujeme i potraviny, které dokážou být přínosné a funkční, a to i při redukci hmotnosti. Ale kde jsou vlastně ty limity, které oddělují vhodné od nevhodného?

Každá potravina má svůj význam ve výživě. A naše tělo má enzymy na strávení všeho možného a takový řízek k obědu i s bramborovým salátem, je naprosto v pořádku. Pokud ale surovinu použijete v nevhodný čas, může být i na škodu. Od toho jsme tu my – nutriční terapeutky, které máme znalosti o tom, kterou potravinu je kdy vhodné zařadit. Jídla vám rozvrhneme tak, aby neublížila a byla prospěšná. A hlavně – abyste si i při redukci pochutnali na jakékoli dobrotě, která vám je blízká. Ať už jde o řízek, dortík, jitrničku nebo třeba čokoládu!!!

Redukce i udržování hmotnosti vás nesmí omezovat a nikdy nesmí zakazovat jakoukoli surovinu. Pravděpodobně vás pak každá oslava, dovolená, anebo třeba Vánoční svátky, budou nutit se těchto odříkaných surovin přejíst.

Běžná výživová doporučení pro redukci hmotnosti bohužel předeslanými zákazy „dobrot“ odradí spoustu lidí od úpravy stravování. Stejně, jako mě, která jsem si s bezmála 40kg nadváhy řekla: „to budu raději tlustá, než si zakázat sladké!“.

Proto říkáme – řízek ano! A to i při redukci hmotnosti! Jen je důležité určit správný čas, ve kterém ho můžete sníst…