Stres!

Aktuální top v časopisech zdravého životního stylu a již potvrzený nejrozšířenější faktorpříčiny nadváhy. Máme pocit, že stres je součástí našich životů a je naprosto běžný. Nepodceňujeme tím ale jeho roli?

Stres nemusí být jen „zlý“, ale i „dobrý“. V odborné terminologii je nazýváme jako eustres neboli pozitivní stres a distres čili negativní stres.

V obou případech ale dochází k hormonální regulaci, které je tak důležité porozumět, přestože se o ní nemluví.

Naše tělo je dokonalé. Je to propracovaný „nástroj“, který nám věrně slouží. A jak lidské tělo procházelo evolucí, přizpůsobovalo se vnějším podmínkám, aby přežilo. Toho se účastnily ty nejstarší části mozku, které měly za úkol zajistit přežití.

A co může ohrozit přežití nejvíce?

Predátor!

Tak se naše tělo uzpůsobilo na stres fyzický neboli se „naučilo“ jak to udělat, aby pravděpodobnost k přežití byla co nejvyšší.

Na predátora můžete zareagovat 3 způsoby, také známe jako 3U. Útok (pokusíte se ho zabít), Útěk (pokusíte se mu utéct) nebo Ustrnutí (zaujmete pozici mrtvého brouka).

A právě tomu se naše tělo naučilo a přizpůsobilo svou hormonální regulací.

Vtip či zádrhel, dle toho, jak se na to díváte, je v tom, že my už dneska nelovíme, ani nejsme loveni žádným fyzickým predátorem, přesto tak naše tělo reaguje.

Při zatížení stresem dochází k následujícímu:

  1. Hypothalamus („šéf“) vyšle do oběhu sadu hormonů, které stimulují již samotnou továrnu na hormony (hypofýzu). Tento pokyn trvá asi 15 vteřin.
  2. Hypofýza posílá do oběhu hormon ACTH, který stimuluje kůru nadledvinek k produkci hormonů, především adrenalinu a noradrenalinu.
  3. Je stimulována produkce prolaktinu, který při stresu potlačuje schopnost reprodukce a chuť na sex.
  4. Hypofýza spolu s hypothalamem uvolňuje látky podobné morfiu jako jsou endorfiny a enkefaliny, které snižují práh vnímání bolesti.
  5. Uvolňuje se antidiuretický hormon (vazopresin), který v těle cíleně zadržuje vodu, především v ledvinách. V případě krize může moč zpátky absorbovat jako zdroj vody.
  6. Stimulace chuti přes zařízení v mozku zvané amygdala a hipokampus. První fází je vyplavení hormonů nadledvinek- adrenalinu a noradrenalinu. Jejich působení velmi rychlé, účinek se dostaví téměř okamžitě. Zrychluje srdeční tep, zvyšuje množství cukru k dispozici, okysličuje svaly, zbystřuje smysly.

Druhou fází je vyplavení a stimulace tzv. glukokortikoidů. Již z jejich názvu dokážeme odvodit princip působení. Přeměňují hlavní složky potravy (bílkoviny a tuky) na cukry (glukozu). Slouží tedy krátkodobě na akutní potřebu energie.

Působí ale také na mozek, který stimuluje chuť k jídlu. Zcela logicky, když tělo energii vydalo, musí jí zpět doplnit!

A to je velmi výhodně v případě, že uběhnete maraton, ale nevýhodné v případě, že sedíte u PC a „cpete“ se brambůrky. Nedostatečný výdej energie způsobí, že se energie uloží zpátky. Tělo jinak hospodařit s energií neumí.

A člověk potom narůstá. Ale ne do výšky, ale do šířky. To všechno se děje. Každodenní realita.

Počítejte tedy s tím a na stres se připravte!

  1. Vyhánějte zadrženou vodu diuretickými bylinami. Při stresu 3krát denně po šálku a druhy bylin střídejte, aby si na ně organismus nezvyknul.
  2. Nejezte, když máte ještě plný žaludek! A pokud nevíte, jestli je skutečně hlad, napijte se vody a chvíli vydržte. Pokud žaludek zakručí, je čas jíst, pokud ne, nejezte.
  3. Starejte se o sebe. Zajděte si na masáž, na procházku, relaxujte.

To, že je stres součástí našich životů víme, ale naučme se také, jak se s ním vypořádat!

Hodně štěstí Vám k tomu přeje

Bc. Šárka Drábková
Diplomovaná nutriční terapeutka
Systém asistovaného hubnutí v Praze a Kolíně
drabkova@systemah.cz
732 329 680