Vánoční pokyny

Vánoční svátky opravdu prožívejte radostně, nekazte si je zběsilým úklidem, spíše se nalaďte klidem a odpočíváním a vnímejte krásu pohody, pohádek, setkání a radosti!
Tentokráte bych Vám chtěla hlavně říci, že i když se vám něco nepovede, tak to ještě neznamená konec světa! Je to jedna z prohraných tisíců bitev, protože jíst musíme.
A hlavně byste si měli uvědomit, že to není vaše chyba, když právě sníte něco, co víte, že jíst nemáte. Jsou to hormonální procesy, které v těle probíhají a je velice těžké se tomu bránit, protože velký mozek nemá žádnou adekvátní obranu proti lití hormonu. Ten hormon je tam PROTO, aby ta ruka to jídlo do pusy donesla. A ona také právě donese, neházíte ho za hlavu, nedrbete se za uchem ani na koleně, dáváte jídlo do pusy. Uvědomte si, co píši a již si nikdy nenadávejte, ale zařizujte stravu tak, aby ten vnitřní mozek nebyl drážděn a vy jste si mohli velkým mozkem řídit příjem.
A když váha naskočí, tak to pro vás není signál k tomu, abyste se zhroutili a na sebe již nedbali! Je to informace, že v těle došlo k zavodnění a že to máte zkazit! Tedy použiji navýšení diuretických čajů, změním suroviny, najdu něco, co ještě nikdy nebylo a promíchám tím jídelníček. A to jsou praktické kroky, které vedou k návratu váhy a vy si pak zase pokračujete k váze, kterou chcete nosit.

Takže s optimismem do krásných svátků a hezky si je užijte!
Proveďte to takto (porce dle vašich tlapek):

Štědrý den

Pořád platí, že je štědrý i pro vás. Tak, jak jste v rodině zvyklí jej prožívat, tak se nebude nic měnit a prožijete si jej také tak. Tedy i se salátem s majonézou, i s řízkem či obalovanou rybou, polévkou i desertem.
Snídejte cukroví a plátek vánočky spolu s hrnečkem tekutého jídla (mléko, kakao, džus, zakysaný nápoj), to pořád platí.
Dopoledne si sníte granátové jablko.
Oběd dle zvyků – někdo hrachovou polévku s pečivem, jinde je to klasické jídlo nebo klobásy a podobně.
Odpoledne použijte strouhanou černou ředkev + 1 lžička křeníku + sůl, pepř dle potřeby
Večeře dle zvyků

První svátek vánoční

Snídaně – opět cukroví, štola, vánočka či obdržené sladkosti nebo například chlebíček od minulého dne + hrnek tekutého jídla
Dopoledne – pomelo
Oběd – bramborový salát + lákavé zbytky z minulého dne Odpoledne – pokud budete na návštěvách, tak velmi obratně uhýbejte, ale když to nepůjde, vždy donuťte hypothalamus, aby vybral nejžádanější lahůdku. Bude to dělat menší paseku, než když nesníte nic.
Navečer – Pstruh pečený na sardelích
Dobře očištěného pstruha nařízneme po stranách kříženě, pokapeme citronovou šťávou a necháme v chladu nejlépe hodinu odležet. Poté osušíme a potřeme sardelovou pastou zejména v zářezech. Zevnitř osolíme lehce. Rybu dáme do zapékacího pekáčku správné velikosti, který vytřeme máslem. Pečeme asi 20 minut. + hlávkový salát s letní zálivkou (lžička cukru + lžíce octu + sůl, pepř dle potřeby)

Druhý svátek vánoční

Snídaně – dejte si kousek pevného pečiva a doložte si cukrovím, zase doplňte zajímavým tekutým jídlem
Dopoledne – kaki + karambola
Oběd – tady vy již nedojídejte zbytky, a pokud nejste na návštěvě, použijte tento recept:
Jelení závitky plněné (pokud nebude zvěřina, použijte hovězí maso)
Řízky z jelení kýty dobře očistíte, rozklepete, osolíte a opepříte. Na slanině upražíte strouhanou housku, přidáte sekanou petrželku, trochu soli a pepře, pokud máte, přidejte lanýže (pokud nemáte, přidejte namočené, jemně krájené shitake), několik lžic červeného vína a lžíce zakysané smetany, 1 žloutek, dobře vše promíchejte, řízky tím potřete a zaviňte.
Závitek ještě obalte plátkem slaniny, opečte je, podlijte červeným vínem a poduste do potřebné měkkosti. Odeberte šťávu, nechte ji zchladnout, rozkvedlejte v ní hladkou mouku a zakysanou smetanu a zavařte. Omáčkou polijte závitky a podávejte s bramborovými knedlíky
Odpoledne – okurka, na návštěvách vyzobávat zeleninu, sladké již spíše odmítat
Navečer – beefsteat 200 g + 3 restované žampiony + rukolu

Další dny

Další den po svátcích dejte nekompromisně zeleninovorybí den. Ten je velice důležitý proto, abyste dali hypothalamu signál, že je po havních svátcích a zase se bude vše vracet do normálu.
Proto je důležité si o svátcích vše užít, protože pak si můžete říci – zařádil (a) jsi si, tak teď to vše zase dáš do pořádku, je všední den.
ráno - 1 ks celozrnného pečiva (sojový rohlík je ale už moc, spíše kornspitz nebo tato velikost) + 3 plátky šunky + čaj
hlad - citrusový plod - 1 pomeranč, 3 mandarinky nebo grep (nebo půl pomela)
oběd - pečená, dušená, vařená ryba, ale ne smažená + 2 brambory
hlad - paprika
navečer - zavináče + 15 cm okurky

Silvestr a Nový rok

Horší je to o Silvestru, tam si dejte pozor - zobání a alkohol, to je kombinace, která totálně položí volní vlastnosti velkého mozku a pak už nic nebrání tomu, aby hypothalamus využil této situace a dostal do vás zpět velké množství tuků.
Pokud budete doma, nachystejte zeleninovomasové talíře, které budete moci ochutnávat i vy, rovněž tak použijte tyto jednohubky – překvapí vás, jak rychle zmizíJ:
Jednohubky (více porcí)
Balení olomouckých tvarůžků nastrouháme na hrubším struhadle. Přidáme 30g červené cibule nakrájené najemno. Vmícháme lžíci zakysané smetany a 1 lžičku majonézy, opepříme. Neoloupanou okurku nakrájíme na 1 cm široké plátky a naklademe na ně pomazánku.
Pokud budete mimo své prostředí, tak rozeberte tabuli na kousíčky, donuťte hypthalamus, aby vybral nejžádanější a to mu snězte. S alkoholem opatrně, zůstaňte raději u bílého vína a na doušek vína dávejte 3 doušky vody.

Na Nový rok vám nepůjde sníst zeleninovorybí den, také světíte různé zvyky, takže zeleninovorybí den dejte 2.1.2015.

A pak již vzhůru dolů s dalšími kily!

Přeji v celém novém roce hodně zdraví a štěstí!