Video MUDr. Měšťáka

Vážení, pokud jste viděli videorozhovor s MUDR. Měšťákem o pitném režimu, ihned to všechno vyházejte z hlavy!
Nevím, co se panu doktorovi stalo, ale tyto nesmysly a nepodložené úsudky nelze ani brát vážně.

Ano, samozřejmě, baroreceptory hlásí z těla do mozku, že je žízeň, ale pan doktor asi zapomněl a nebo to neví, že velký mozek je od těchto hlášení odtržen, naprosto neví, že je v těle žízeň, protože informace končí v hypothalamu, což je kontrolní centrum pro tělo. Toto centrum má zpětnovazebné mechanismy, kterými řídí, co má tělo dělat. Řídíte si slezinu velkým mozkem? To vás ani nenapadne, protože právě spadá do vnitřní kategorie řízení. A zrovna tak to doplňování tekutin. Pokud se velký mozek nenaučí správně rozeznávat signály těla, že tekutiny má doplnit, tak máte pocit, že vůbec nemusíte pít a nemáte žízeň.

Situace v těle však již může být naprosto jiná, protože je velký mozek ve velkém zápřahu, naprosto neumí rozeznávat signály, které mu tělo dává (a to nejen u toho pití) a reaguje nesprávně. Vraťte se ke svému tělu, začněte sledovat, zda již nemáte určité sucho na horním patře úst, protože když vás bolí hlava, tak to už je pozdě!

Nedostatečné pokrývání potřeb těla v tekutinách vede k větší spotřebě jídla, protože ty receptory to hlásí podobně a v dnešní době okamžitě lidé sahají po jídle místo toho, aby se napili. To pijácké „hlad je převlečená žízeň“ opravdu platí a naučte se nejdříve napít a pak teprve jíst, pokud opravdu máte hlad.

Dalším problémem je nedostatečné promývání mezibuněčných prostor a zbytečné stárnutí tkání, které neregenerují.
Nelze vynechat ani problémy se žlučníkem, kterým se pak rozhodně nevyhnete a tím zvláště důležitým faktorem je, že jak hypothalamus vidí (a on vidí ven, to si musíte pořád uvědomovat!), že nedostatečně pijete, tak v těle zadrží vodu. A protože všechny buňky pracují ve vodném prostředí – to si neseme z těch moří, tak jakmile hypothalamus vidí, že ta voda do těla nepřichází správně, přes vasopresin ji okamžitě zadrží v těle. Žádná neodejde a když si nedáte pozor, máte navýšení, protože tu vodu neodbouráte správně, tlak v extracelulárním prostoru vzroste a dostane ji do buněk, ty vychytají veškerý tuk, který je k dispozici v okolí. A vy můžete hubnout znovu. A znovu. A znovu.

Přemýšlejte tedy komplexně, běžné postavy by okolo 2 litrů tekutin vypít měly, pokud je někdo nižší postavy cca do 162 cm, tak mu ten 1,5 litru stačí.
Nejdůležitější je to vypít v čisté vodě, různých minerálních vodách, ale vždy je pečlivě střídejte, ať nepijete jen jeden druh, v různých čajích, ale vždy mějte na paměti, že bylinkové mají nějaké určení.
Pak si zachováte mladistvý vzhled do vysokého věku.

Zdraví a kila dolů přeje

Lenka Náměstková, DiS.