Vůle

29. 10. 2014

Většina z Vás považuje vůli za hlavní součást procesu hubnutí. Proto Vás pak překvapí, že přijde chvíle a neposlouchají Vás ani Vaše ruce, ani Váš rozum, jíte jídlo, o kterém víte, že byste ho rozhodně jíst neměli a stejně to uděláte. Proč to tak funguje, jak je to možné?
Vůle je pryč, nastupují výčitky a další a další rozhodnutí, že příště už určitě odoláte, nesníte, zabezpečíte …… A opak je pravdou. Zabředáte do kolotoče nesprávného plnění, výčitek a dalšího kola nesprávného plnění, a přitom kromě těchto věcí děláte jednu hlavní chybu - považujete volní vlastnosti velkého mozku za ty hlavní, které mohou něco změnit. A ono to tak právě není!

Proč nemáte používat vůli v redukci? Protože sama o sobě nestačí! Bez vůle redukovat, to nejde, ale samo o sobě je to boj myšlenky proti meči! Nic proti výkonné moci! Proto Vám ta ruka nejde zastavit, protože ji v tu chvíli neřídíte Vy. Řídí ji vnitřní centrum kontroly příjmu potravy - hypothalamus, a to skrze hormony! Proto nejde zastavit, je to hormonální řízení proti myšlence, a když se vylije hormon - je to konkrétně B-endorfin, kvůli kterému se tak cvičí, je to spřažená reakce k dojedení, tak Vaše ruka nese jídlo do pusy. Nedrbete se za uchem, ani na koleně, nesete jídlo do pusy! A ruka nejde zastavit. Určitě jste to již sami někdy zažili.

Tak jak se s tím vypořádat? Hlavní je správné skládání stravy do těla, aby hypothalamus nebyl drážděn. To je hlavní příčina toho, že se lije hormon, který vede Vaší ruku směrem k puse. Když přestane dráždění, velký mozek teprve může použít vůli k řízení příjmu potravy. Tak si již nikdy nenadávejte, nevyčítejte si, že jste snědla něco špatně, ale zajistěte správný příjem, aby hypothalamus nebyl drážděn. Pokud nevíte jak to správně nastavit, použijte služeb některé z terapeutek pracujících Systémem asistovaného hubnutí, které Váš individuální režim nastaví. Nastaví podmínky a kontrolní časy tak, aby trávení probíhalo správně a hypothalamus nebyl drážděn.

Pak i ta ruka, která předtím neposlouchala, začne dělat to, co má. :-)

diplomovaný nutriční terapeut
Lenka Náměstková, DiS.