Zdravý jídelníček

7. 2. 2014

Co to je vlastně zdravý jídelníček? Jak na na zdravé hubnutí? Od lékařů, z internetu, od poradců všeho druhu slyšíte co všechno je zdravé a co je strašně nezdravé a co byste jíst měli a co rozhodně ne, ale bohužel je všechno vedle, jak ta jedle! To, co vás obklopuje, je z největší části práce marketingu. Business určuje, co jíte a co nejíte. Vezměte pár příkladů.

Tisíckrát zatracované a jindy opěvované mléko. Jednou pijte, podruhé nepijte a kdo se v těch názorech má vyznat. Říkají - už jste vyrostli, nejste kojenci, tak mléko nepotřebujete. Ale naprosto opomíjejí fakt, že vápník potřebujeme pro nervosvalovou práci až do konce našeho života! A mléko je absolutně největší favorit jako zdroj. Nestačí sýry, nestačí jogurty a další mléčné výrobky. Mléko nic nenahradí, protože má pro naše těla správný poměr vápníku a hořčíku, a tělo to z toho umí vyzískat. A to, co se sem tlačí z východní provenience, že mléko nemáme pít, že je to jed, tak to platí pro ně, protože nemají enzymy na trávení mléka! Tak ano, pro ně je to samozřejmě správné opatření. My jsme ale Středoevropané, enzymy na trávení mléka máme a i když ho dlouho nepoužíváme, tak do 3 dnů se nám zase začnou tvořit! Takže ho ke snídaním určitě používejte, protože si zajistíte, aby vám to nesahalo na volitelný pool v kostech a v 60. letech jste neměli zlomeniny krčku stehenní kosti.

Výborný je také tlak na zvyšování konzumace omega-3 mastných kyselin. Ano jsou pro nás nezbytné, mají v těle spoustu funkcí, pro které je opravdu dobré je jíst. Bohužel se zase všude dozvíte jen to „A“ a už se obchodníkům nehodí do krámu to „B“! A tím „B“ je informace, že po metabolizaci omega-3 mastných kyselin zbude volný radikál. Takže pokud si zvýšením příjmu omega-3 mastných kyselin nezvýšíte současně příjem antioxidantů, tak se vám lehce může přihodit, že si zažehnete rakovinné procesy. Česky to znamená, že když si budete hodně kupovat pilulky s těmito kyselinami, tak navyšte příjem ovoce a zeleniny.

Med

Nepodléhejte tlaku obchodníků. Nejde jím o váš zdravotní stav, jde jím o prodej výrobků!

Nádherná byla také minule na internetu zpráva anglických vědců o tom, že je skvělé na večer používat med, že to iniciuje lipolýzu. To už snad není ani pro zasmání! Nejen že to jde absolutně do uložení, ale navíc má zrovna med levotočivou glukózu a táhne vodu! Ano, právě pro tuto vlastnost se přidává do perníku! A i v těle se tak chová, zadrží vodu, a pokud ji nevyženete, tak vám způsobí nárůst. Takže být vámi, anglickým vědcům zrovna dvakrát nevěřím.

Čím se tedy řídit? Jak na správná a zdravý jídelníček?

Naprosto jednoduše svým vlastním selským rozumem. Ale ani to není tak úplně jednoduché. Neřiďte se velkým mozkem, protože ten se právě řídí těmi všemi protichůdnostmi, které se v okolním světě vyskytují, ale začněte se řídit svým hypotalamem!

Proč?

No protože k němu jdou všechny informace z těla o tom, co je v něm třeba! K velkému mozku ne, všechno končí v hypotalamu a také se zde zpracovávají a zase odsud jdou informace do těla. Proto je důležité ho začít poslouchat a vrátit se ke svému tělu. Jen vy víte, co máte jíst! To nemůže vědět někdo jiný. Pozor ale na to, že hypotalamus má v popisu práce vám váhu zvedat! Proč? Protože má zafixováno, že když má tělo tuky, tak mu neumře. A je to pravda, anorektici, kteří tuk ztratí, umřou. My jsme sice silní, jen se valíme, ale žijeme. Rozumějte tomu v té větší šíři. Hypotalamus má za úkol vás udržet naživu a tomu podřizuje veškeré své konání. Co z toho plyne? Že nezaváhá, pokud mu surovina může zajistit tuk. A vy, kteří pořád něco nejíte, tak potom jste totálně převálcováni chutí na čokoládu a různé pochutiny.

Proč? No protože hypotalamus přes oční nerv vidí ven! Vidí zajímavou surovinu k navýšení váhy, a také vás pro ni pošle!

Jak? To si povíme příště. Sledujte náš web a nenechte se vodit za nos!!!

diplomovaný nutriční terapeut
Lenka Náměstková, DiS.