Tak už nemohu říkat, že nejsem trojmo

3. 11. 2014

Již totiž opravdu naráz trojmo jsem! Jak to? Je to jednoduché!

K myčce, kterou mám již dlouho, přibyl do domácnosti uklízecí robot – náš „krabík“.

A tak se stalo, že jsem si jednoho večera, kdy jela myčka, „krabík“ uklízel ušpiněnou kuchyň a já jsem volala své mamce, uvědomila, že jsem opravdu trojmo! Naráz jsem zvládla mít uklízenou domácnost, splněné všechny povinnosti i popovídat si s rodinou. Ale je opravdu toto naším cílem? V kolika verzích bychom se měly vyskytovat, aby vše bylo v pořádku? A je to opravdu v pořádku, abychom se tolik snažily toto všechno stihnout?

Když se nad tím zamyslíte, tak jsme se, my ženy, dostaly do uměle vytvořené pasti, kdy vyděláváme, ošetřujeme domácnost, děti, školu, manžela, atd. a neustále jsou opětované ženy, které vyvíjejí nekonečné množství aktivit, ale je naprosto nemoderní říci, že je úplně normální si v klidu sednout, nedej bože si v klidu přečíst časopis, natož nedělat nic! To je naprosto nepředstavitelné! Ale stará se takto někdo o vás? Nestará, bohužel. Ale ani kuře zadarmo nehrabe. Nechci, abyste si vytvořily bolestínský pocit sebelítosti, ale abyste se zamyslely nad tím, že prostě nemusíte sloužit tímto způsobem. Polovina z vás silných, které u nás v ordinaci skončí, chce stihnout všechny svoje závazky, aniž byste uměly kompenzovat toto zatížení. Když dáváte, musíte také brát a ne jen od sebe, protože pak právě ten pocit sebelítosti hypothalamus zpracuje a použije proti vám. Má za úkol vás udržet naživu, vy se příliš vyčerpáváte, tím ho silně dráždíte a rozjíždí se stresová reakce, která je mnohočetná, vylučuje se velké množství hormonů a to má důsledky.

V zásadě 3 hlavní.

Za prvé je sice spuštěná lipolýza, vydává se ze zásob, ale protože je tělo geniální, stres psychický, tak to, co se vyložilo, to se zase uloží, protože s tím nejde nic jiného udělat.

Za druhé se ale v těle zadrží voda, protože voda je medium, přes které v těle vše reaguje a jestliže hypothalamus cítí jakékoli ohrožení, vylije se do těla vasopresin, voda se zadrží a nemůže odejít. Nastávají otoky a to je již nachystaná situace pro třetí, současně probíhající, část reakce a tou jsou přes amygdalu a hipokampus nálady a chutě, hypothalamus vás donutí dojíst, protože ví, že v těle probíhá lipolýza a vydává se ze zásob! A kruh je dokončen a vy zase o kus těžší!

Masáž

Tak se už braňte! Nenechte si tolik nakládat, říkejte si, že prostě nebude dětem na nákladné vánoční dárky, že prostě budou muset i ostatní členové rodiny připojit své ruce ke společnému dílu a nebo alespoň když si ani neumíte představit, že byste to alespoň zkusily jinak zařídit, tak rozhodně používejte masáže, výtvarné techniky, či hudbu ke své relaxaci. Jinak se vaše nadváha bude zhoršovat.

Lenka Náměstková, DiS.
diplomovaný nutriční terapeut