Zelenina nemusí být váš nepřítel

Naučíme vás jak ji používat

29. 3. 2016

Každý ví, že zelenina je zdravá, o tom není pochyb. A co je jejím zdrojem zdraví také nemusím připomínat. Poskytuje našemu organismu celou škálu vitamínů, minerálů, stopových prvků, enzymů, aromatických látek, glykosidů, vlákniny a dalších organismu prospěšných látek. U vlákniny se zastavím. Ve statistikách výskytu kolorektálního karcinomu jsme na samé špici, to jasně ukazuje, že nejsme příliš velkými konzumenty potravin obsahujících vlákninu potažmo i zeleniny. Dlužno však ještě přičíst ke vzniku výše zmiňované vážné rakoviny, další rizikové faktory dnešní doby: stres, nedostatek pohybu,zácpa, nadměrná konzumace hovězího masa, alkoholu a další prohřešky ve stravování...

Všichni rozumní a vzdělaní nutriční terapeuti Vám při redukci váhy budou doporučovat jíst dostatek zeleniny.

(NE „zázraky“ na hubnutí) nemůžu odolat a nerýpnout si!!!

Co je dostatek? Abychom našemu organismu zajistili denní potřebu vlákniny, měli bychom jí optimálně přijmout 25g- 30g, děti x věk +5 g). To odpovídá 0,5 kg zeleniny a ovoce. Pro redukci hmotnosti je žádoucí, sníst až 1,0 kg zeleniny a ovoce s větším podílem zeleniny (pokud už nějaké problémy se střevy nastaly - tam s konzumací potravin obsahujících vlákninu, velmi obezřetně). Vlákninou zajistíme tělu dostatek balastních látek, které chrání střevní sliznici a mj. napomáhají peristaltice střev a tím pravidelnému vyprázdnění. Když přijímáme, musíme taky něco vydat. Zácpu musíme řešit, nelze tento problém přehlížet sic si zaděláváme na vážnější zdravotní problémy.

Vlákninu získáme i z brambor, luštěnin, z celozrnného pečiva, semen, ořechů ... A toto už by mohlo zajímat i ty co zeleni nu nemusí. Protože i Vy byste měli vlákninu svým střevům zajistit.

Ti, kteří nejsou se zeleninou příliš kamarádi, nejspíš přestali číst. No škoda, chtěla jsem jim poradit jak to zlomit a tak „ nelámat hůl nad sebou “. Chcete přece taky zhubnout!, proto jste taky na těchto internetových stránkách. Ale litujete,“zeleninu do Vás nedostanou“. Nutno připomenout a uvědomit si, že naši praprapra..předci než se naučili lovit zvěř, se živili stravou rostlinnou. Takže geneticky máme nastaveno trávení potravin rostlinného původu, v tom problém není. Za vznik averze ke konzumaci zeleniny je často vinen nesprávný vzor stravování v rodině. To si pak částečně neseme do dospělosti. Zkuste začít, tím nejsnesitelnějším druhem zeleniny pro Vás a upravit třeba podle našich Receptů ke snížení nadváhy nebo jiných návodů. Jako přílohu jezte častěji brambory. Čerstvou zeleninu upravujte do salátů s oblíbenými bylinkami v chutném dresingu. Komu nejede čerstvá zelenina začněte sterilovanou- zelné saláty, červená řepa, různé míchané zeleniny ..dobře poslouží i nakládané houby, cenný zdroj vlákniny. Za zkoušku na počátek stojí i grilovaná zelenina a se špetkou Vašeho vlastního kuchařského umění a fantazie pak vznikne pokrm, který ve Vás po čase vyvolá pocit poznat jinou úpravu. Zjistíte, co existuje chutných zeleninových pokrmů, po kterých se budete cítit nasyceni, ale svěží a neospalí, jak to po kalorických jídlech bývá. Při pravidelném stravování zjistíte, že se bez zeleniny vlastně neobejdete, jinak by váš jídelníček byl fádní. Zelenina poskytuje široký sortiment funkčních potravin, které jsou nutné pro bezchybný chod vašeho organismu. Do svého čtyřkolového miláčka taky úmyslně nenalíváte palivo s nižším oktanovým číslem. Tak proč nebýt důslednější i pro sebe a napomáhat svému zdraví a vitalitě tím,že začnete svědomitěji dodržovat pestrost ve stravování a to právě úzce souvisí s konzumem zeleniny. Volte sezonní zeleniny pěstované přirozenou cestou zrání. V zimě zeleninu nakládanou, mraženou nebo ten druh, který se dá skladovat přes zimu- hlávkové zelí, kapusta,červená řepa, ředkve, kořenová zelenina...

A nelze opomenout další z určitého pohledu nedůležitou přesto významnou obsahovou složku zeleniny. Tou je voda, obsahuje jí 65 % - 96% z obsahu, podílí se tak na nízké energetické hodnotě zeleniny. Konzumací zeleniny zajistíte organismu hydrataci- přísun vody. Mnohé ženy vynakládají nemalé prostředky na pořizování drahých krémů pro odstraňování vrásek. A protože vše souvisí se vším, pokud organismus správně zavlažujete, poznáte to i na své pleti.

Resumé:

  1. Zelenina obsahuje látky pro tělo nezbytné- vitamíny, minerály… s tím souvisí i stav našeho zdraví
  2. Zelenina zajišťuje pestrost a vyváženost vašeho jídelníčku.
  3. Pravidelná a dostatečná konzumace zeleniny je účinnou prevencí rakoviny tlustého střeva.
  4. Zelenina má nízkou energetickou hodnotu přesto má díky obsahu vlákniny značný sytící účinek, pro redukující je tedy v jídelníčku důležitá.

A mohli bychom ve výčtu dalších dobrých důvodů pokračovat, pro které stojí za to zeleninu omilostnit a vpustit jí do Vašeho jídelníčku. Tak přeji hodně štěstí a vůle.

Příště téma: Druhy zeleniny a jejich možné použití.

Vaše Ladislava Valentová, DiS.
Registrovaný nutriční terapeut